Turneja kratkih filmov v Kinoteki

neskoncni-vozel-slovenski-kratki-film

Večkrat smo že pisali o samoorganizirani turneji izvrstnih neodvisnih kratkih filmov po Sloveniji, od katerih je bilo nekaj prikazanih tudi v uradnem programu 13. FSF v Portorožu oktobra lani. Projekt Turneja kratkih neodvisnih filmov je plod povezave mladih neodvisnih filmskih ustvarjalcev in želje po predstavitvi njihovih filmov širši javnosti; naslednja postaja se bo zgodila 28. marca ob 22h v dvorani Slovenske kinoteke v Ljubljani, opozoriti pa velja na dejstvo, da je tokrat zasedba nekoliko modificirana. Vsi predstavljeni avtorji so si precej različni, tako kot tudi njihovi filmi, vsem pa jim je skupno dejstvo, da delajo filme primarno iz ljubezni do filmske umetnosti.

 

Projekcija je posebna, ker združuje akcijo, dramo, srhljivost, komičnost, posmehljivost, kritičnost, dokumentarni pristop ...  Organizatorji zagotovljajo, da ne boste ostali ravnodušni, saj je sklop filmov kakovosten in novodoben!

 

Dogodek je neprofiten, torej vstopnine ni. Vljudno vabljeni!

 

 

SPORED

 

 

sepultura-PR

SEPULTURA
(video-animacija, 2010, 10 minut)
avtorica: Petra Rodman

Sepultura govori o oktobrski revoluciji, avantgardi, njunih idejah, paradoksih in posledicah državnega sistema, ki sledi. Rdečo nit predstavlja zgodba o življenju in smrti ognjevitega revolucionarja Borisa Davidoviča Novskega, ki je po revoluciji s strani države eliminiran. Po zmagi revolucije se je v sovjetski zvezi uveljavil sovjetski marksizem. Nova družba, postane edini kriterij resnice in neresnice ter pravice in nepravice. Struktura sovjetske družbe zahteva popolno podreditev individualnih interesov družbi in zaduši vsa odstopanja v mišljenju in delovanju. Novski je kot neprilagodljiv revolucionar pristal na seznamu Stalinovih čistk. Je zgodba »o povampirjenju državnosti, ki je izdala svoje revolucijsko izhodišče, ki s svojimi obrambnimi, prisilnimi mehanizmi uničuje neprilagodljive revolucionarje, in ne o revoluciji, ki naj bi žrla svoje otroke.« (Lojze Smasek v časniku Večer (1981) o Missi in a minor)

O AVTORICI:
Petra Rodman je leta 2010 diplomirala na ALUO , smer vizualne komunikacije. Že v času študija se je začela zanimati za animacijo, video in film in možnosti, ki jih odpira vključevanje grafičnega oblikovanja v filmsko sliko. Kratek film Sepultura je praktični del diplome.PRVI DAN V SLUŽBI

(satirična drama, 2010, 27 minut)

Režija: Urška Djukić, igrajo: Nika Rozman, Uroš Potočnik, Marko Okorn, Vojko Zidar

Zgodba nam skozi mlado dekle, ki pride na svoj prvi delovni dan vaško beznico, predstavi tri alkoholike, ki v brezčasnem prostoru pasivno obstajajo in čakajo, da se bo zgodilo kaj zunaj njih, kar bi jim omogočilo odmik pozornosti od njihovih bednih življenj. Naključje jih pripelje do krizne situacije, ki izzove reakcijo in razvoj. Anti-junaki tako za trenutek postanejo junaki.
O AVTORICI:

Urška Djukič / diplomantka Digitalnih umetnosti in praks na Visoki šoli za umetnost, v Novi Gorici (Rojena 26.04.1986, v Ljubljani) / Svojo avtorsko, umetniško pot je začela kot prostovoljka v Mladinskem Kulturnem Centru v Medvodah in sicer v video produkciji Leva Eva, kjer je posnela tri kratke dokumentarne filme, »Medžuvode« (2005) o etničnih razlikah v Medvodah, »Hrumeče zverine« (2006) o načinu življenja motoristov ter »?« (2007) o zavedanju našega načina prehranjevanja. Med študijem je projektno sodelovala z raznimi produkcijskimi hišami in televizijami, ter se neformalno izobraževala na delavnicah animacije in fotografije. Njen prvi kratki igrani film Gospod Podzavest (2009), ki je bil uvrščen v program 12. Festivala slovenskega filma v Portorožu, govori o procesu individuacije, ki se manifestira skozi sanje. V svojih delih se pogosto dotika družbeno angažiranih tem. Črpa sicer iz lokalnega konteksta, vendar vključuje elemente bližnjih kulturnih vplivov, kot tudi z globalizacijo približanih traum in težav sodobnega časa. Kot avtorico jo zanima uravnotežen odnos vsebine in forme - kaj povedati z umetniškim delom ter s kašnimi sredstvi to najbolje povedati.

 

 

BITITSCH

(komedija, 2009, 13 minut)

Režija: Peter Bizjak

igrajo: Matjaž Juren, Neža Grum, Robert Kuret, Lara Plavčak

Bititsch je nacist. Je tudi odvisnik - od pice. Navajen je, da mu jo pogosto dostavljajo na dom. Nekega dne mu jo prinese temnopolti raznašalec ...
O AVTORJU:
Peter Bizjak (1987) precej časa preživi v kinu. Posnel je kratki film Bititsch (2009), ki je bil predvajan in nagrajen na festivalih po celem planetu Zemlja.

 

 

rsz_applestand

APPLE STAND
(drama, 2010, 12 minut)
avtorica: Nikolina Mudronja
igrajo: Barbara Žefran, Lucija Alič, Nada Mihajlovič

V filmu vidimo življenje treh žensk, ki se prikazuje v dveh različnih zgodbah. V zgodbi petintridesetletnice, se skozi film spominja svojega otroštva, ki se prikazuje v zgodbi, ki teče paralelno. Skozi film lahko vidimo boj starejše ženske s preteklostjo in s sabo.
O AVTORICI:
Nikolina Mudronja, rojena 11. 9. 1987 v Celju. Od leta 2005 je delovala kot asistent kostumografije Monike Lorber ter kot samostojni kostumograf na reklamnih spotih in video spotih. Le-to jo pripelje na Institute A.V.A. - Akademijo za vizualne umetnosti, kjer obiskuje tretji letnik študija na smeri konceptualizacija prostora in deluje kot scenograf. Med študijem jo je pritegnila režija in je tako leta 2009 naredila film Osebek št. 72, ki je bil tudi mednarodno uspešen: posebna omemba žirije na mednarodnem filmskem festivalu FF600 v Ljubljani 2009 ter bronasta medalja na nastarejšem neodvisnem filmskem festivalu na svetu (UNICA, 2009, Gdansk). Leta 2010 je posnela kratki igrani film Apple Stand.

 

 

rsz_v_spomin_na

V SPOMIN NA ...

(drama, 2010, 14 minut)
avtor: Aleš Gibičar
igrajo: Doroteja Trplan, Zoran Bokan

Nikoli nimaš druge možnost spremeniti prvi vtis. Prav tako nimata te možnosti protagonista/antagonista te zgodbe. Mladi grobar se zagleda v punco, ki pa mu ne vrača pozornosti, a je pripravljen iti čez vse meje.
O AVTORJU:
Aleš Gibičar prihaja iz Prekmurja, kjer je obiskoval in končal likovno gimnazijo. Med srednjo šolo se je začel zanimati za animacijo in film. V Kudu Pozitiv v Ljubljani je dobil vse potrebno, da je osvojil osnove filmskega jezika. V okviru delavnic Kuda je sodeloval pri ustvarjanju številnih kratkih filmov, animacij, predstav, itd. Poleg filma in animacije pa ga zanima tudi 3-D oblikovanje in animiranje, stop-motion animacija, programiranje, grafitiranje ... Trenutno obiskuje NTF- grafika in interaktivne komunikacije.

 

 

NESKONČNI VOZEL

(komični triler, 2010, 31 minut)

Filmsko društvo Film Factory

Avtorji: Mitja Mlakar, Mojca Pernat, Robert Ribič, Miha Šubic, Simon Komar

igrajo: Robert Fišer, Rene Puhar, Katja Andrinek, Nejc Petek, Primož Weingerl

Cezar je mlad profesionalni ponarejevalec osebnih dokumentov in koncertnih vstopnic, vendar zaradi njegove ponarejene vstopnice na koncertu policija pridrži Andyja. Ta je odločen, da mora posledice nositi Cezar in ne on. S fotografijami začne izsiljevati Cezarja, ta pa najame Kojota in Slavca, da rešita problem.
O AVTORJIH:
Filmsko društvo Film Factory je mlado, inovativno in ustvarjalno društvo zagnanih in ustvarjalnih študentov. Društvo so ustanovili člani filmske skupine Caveman Pictures, pridružili pa so se jim tudi drugi ljubitelji filma. Namen društva je širjenje ustvarjanja na področju filma in videa, motivacija in posredovanje znanja na mlajše generacije ter popularizacija slovenskega študentskega filma in filmske kulture nasploh. Filmska skupina Caveman Pictures je študentska filmska skupina, ki jo sestavljajo Mitja Mlakar, Mojca Pernat, Robert Ribič in Miha Šubic. Obstaja od leta 2004, ko so spontano posneli prvi film in ugotovili, da želijo ustvarjati še naprej. Skozi leta obstoja so se zaradi želje po ustvarjanju, izražanju svojih misli, občutkov in idej, predvsem pa zaradi želje po predstavitvi njihovega videnja aktualnih problemov javnosti na edinstven in zanimiv način precej izpopolnili. Ustvarili so preko trideset no-budget kratkih filmov in nekateri izmed njih so bili zelo uspešni na natečajih in filmskih festivalih, tako v Sloveniji kot tudi v tujini.

 

 

Reprize Turneje pa lahko ujamete še na naslednjih lokacijah:

9. april ob 20h: KulturKŠOK, Pina Koper

10. april ob 20h: Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka

 

 

Napovednik Turneje neodvisnih filmov (by Peter Bizjak):


Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell